Spånga å
Foto
Fotograf: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Gården Vadets tvättstuga vid Spångaån

Bällstaån kallas för Spångaån i början av sitt flöde. Åns källa är på ett berg i Viksjö i Järfälla. Sedan rinner den förbi Veddesta och Barkarby ut på fältet mellan Hjulsta och Tensta på ena sidan och Lunda industriområde på den andra sidan. Ån passerar väldigt nära Hjulsta koloniområde och det är där detta fotografi är taget. Idag går ån sedan i en tunnel under Spånga, passerar Sundby, Solvalla och ungefär vid Mariehäll rinner ån ut i Bällstaviken i Ulvsundasjön. 

Gården Vadet eller Wade, båda namnen nämns för gården, låg där Hjulsta koloniområde idag ligger. På bilden syns gårdens tvättstuga nere vid ån. Här var Spångaån lite bredare så därför hade man en gångbro som man ser ligga i vattnet.

Gården nämns i "En bondes dagbok". Carl Johan Blomberg i Spånga skrev dagbok mellan åren 1878 och 1884. Dagboken finns som kopia i stadsmuseets arkiv. Med tät skrivstil förde Carl Johan Blomberg bok över sitt dagliga liv och arbete på gårdarna Breda och Stora Tensta. Gårdarna Carl Johan nämner i dagboken ligger nästan alla i grannskapet. Det är Hjulsta, Wade, Spånga by, Akalla, 
Lunda, Kallvesta, Sundby och många fler. Du kan läsa en artikel om dagboken här på Stockholmskällan, scrolla ner så hittar du den!

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad