Rättens text om Israels Anna, ur tänkeböckerna 1617 och 1618.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Israels Anna 1617 och 1618

Anna Israelsdotter, som också kallades Israels Anna, finns med i många rättsprotokoll från 1617 och 1618. Hon verkar ha varit en otäck person, som hotade, misshandlade, stal och söp. Ofta kom hon inte till rättegångarna och om hon kom kunde hon komma berusad. Hon fick vredesutbrott och skrek saker som var så grova att de inte skrevs ner i rätten. Vid ett tillfälle blev hon utkastad från rättegången. Anna accepterade inga av de påföljder som rådhusrätten dömde henne till utan överklagade ständigt till hovrätten. Hon accepterade inte heller den första domen i hovrätten utan tänkte överklaga den också. I och med det försvinner hon ur tänkeböckerna.

I de exempel du kan läsa här är det flera olika fall som vävs ihop under rättegångarna:

  1. Israels Anna anklagas för att ha kidnappat och misshandlat en kvinna samt stulit hennes kläder.
  2. En piga anklagas av Israels Anna för att ha rymt sin väg med en summa pengar.
  3. Israels Anna anklagas för att ha misshandlat en annan piga till döds.
  4. Israels Anna anklagas för att sprida rykten om en mans heder.
  5. Stadstjänarna anklagas av Israels Anna för att ha misshandlat hennes make till döds.

En del av fallen hänger ihop — den kvinna (Marie Matsdotter) som kidnappas och misshandlas av Israels Anna misstänks av denna för att ha mördat den piga (Anna Nilsdotter) som rymde med pengarna. De olika fallen går i varandra på ett ibland svårbegripligt sätt i originaltexten. En moderniserad variant av den finns därför att läsa som pdf direkt efter texten i den tryckta tänkteboken som du når genom att klicka på bilden.

Personen ingick som en del av Stockholm stadsmuseums utställning Svalan — ett kvarter i 1600-talets Stockholm 2012-januari 2015.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad