Litteraturtips
Författare: Vegesack, Thomas von (1928-2012). Stockholms stadsbibliotek

Stockholm 1851 : staden, människorna och den konservativa revolten / Thomas von Vegesack

Den här boken handlar om Stockholm under ett enda år: 1851. Den skildrar en stad som är smutsig och full av sopor och där livet för många är fattigt och svårt. Olika sjukdomar sprids snabbt bland befolkningen och barnadödligheten är stor. Hela staden är under året satt i karantän i ett försök att hindra den fruktade kolerasmittan från att spridas till stockholmarna från landsbygden. Staden är känd i utlandet för att vara omodern och ha en befolkning där många par inte är gifta med varandra, så kallade stockholmsäktenskap. Så här skriver en byggmästare Tottie i ett brev till de styrande i staden:

Sveriges stolta huvudstad har länge stått utpekad såsom ett undantag från hela den civiliserade världen saknande icke allenast gasbelysning ock kloaksystem utan till och med vattenledning.

Förutom att visa hur levnadsförhållandena var i Stockholm diskuteras också olika demokratifrågor som till exempel pressfriheten. En beskrivning av den omtalade demonstrationen Gåsmarschen ges också. Boken innehåller flera bildillustrationer och den avslutas med en kronologi över olika händelser år 1851 samt ett personregister. 261 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad