Den här boken handlar om Stockholm under ett enda år: 1851. Den skildrar en stad som är smutsig och full av sopor och där livet för många är fattigt och svårt. Olika sjukdomar sprids snabbt bland befolkningen och barnadödligheten är stor. Hela staden är under året satt i karantän i ett försök att hindra den fruktade kolerasmittan från att spridas till stockholmarna från landsbygden. Staden är känd i utlandet för att vara omodern och ha en befolkning där många par inte är gifta med varandra, så kallade stockholmsäktenskap. Så här skriver en byggmästare Tottie i ett brev till de styrande i staden:
Sveriges stolta huvudstad har länge stått utpekad såsom ett undantag från hela den civiliserade världen saknande icke allenast gasbelysning ock kloaksystem utan till och med vattenledning.
Förutom att visa hur levnadsförhållandena var i Stockholm diskuteras också olika demokratifrågor som till exempel pressfriheten. En beskrivning av den omtalade demonstrationen Gåsmarschen ges också. Boken innehåller flera bildillustrationer och den avslutas med en kronologi över olika händelser år 1851 samt ett personregister. 261 sidor.
Stockholm 1851 : staden, människorna och den konservativa revolten / Thomas von Vegesack
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Vegesack, Thomas von (1928-2012)
Utgivningsår
2005
Utgiven av
Norstedt
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-1-301480-3
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad