Medeltida ölhane, tappkran till öltunna
Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms medeltidsmuseum

Ölhane

Bilden visar en tappkran till en öltunna, en så kallad ölhane. Att de kallas just ölhane är för att de vanligen har en tupp som vred (Hahne är tupp på tyska).

Under medeltiden var det viktigt att hålla koll på måtten när man serverade alkohol. Orätta mått bestraffades och det gjorde även utskänkning, det vill säga försäljning av alkohol, efter att det ringt i vård klockan nio på kvällen. Då skulle det vara tyst i staden och den som förde nattabuller dömdes till böter eller kunde få en hink sopor kastad över sig av någon som ville sova. Många i staden tyckte att nio på kvällen var för tidigt att sluta festa vilket troligen var anledningen till att lönnkrogen kom till.

Enligt stadslagen skulle det i en stad finnas minst två värdshus eller tavernare. Dessa skulle i första hand erbjuda husrum åt resande och de passade på att servera öl, mjöd och vin. Många hushåll tillverkade sitt eget öl men tyskt öl var känt för att vara av särskilt bra kvalitet och blev en stor importvara från olika Hansastäder.

Föremålet stod tidigare utställd på Medeltidsmuseet.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad