Östgötagatan 11
Föremål
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Kakelugn

Skänkkakelugn i majolikaglasyr

Bror Hjalmar Lundgren startade sin kakelfabrik 1865. Den låg på en hörntomt med adressen Krukmakargatan /Stora Skinnarviksgatan (nuvarande Torkel Knutssonsgatan) på Södermalm. B H Lundgren var själv hantverksutbildad och kunde tillverka både kakel och krukor.

Liksom andra kakelfabrikanter hämtade Lundgren lera från Uppsala, vilken hade en gul och smidig konsistens. Leran skeppades i tunnor med båt till Söder Mälarstrand och skulle sedan fraktas i ravinen uppför Skinnarviksberget. Det måste ha underlättat rejält när det senare gick att transportera leran på järnväg till Södra station. Den gula leran användes främst till vitglaserade kakelugnar medan en rödbrännande lera användes till mörka eller svartglaserade.

När sonen Per Hjalmar tog över produktionen bidrog han med kunskap om glasyrer efter studier utomlands i Tyskland och Schweiz. Bland de nedtecknade recepten finns färgerna grön, sjögrön, ljusgrön, blågrön och blå. Lundgrens kakelugnar var omtalade för sin släta, blanka glasyr med ett spektrum av nyanser.

Kakelugnen tillhör nu Stockholms stadsmuseum. Under inventering har kaklen lagts ut på ett stort podium för att fotograferas på ett sätt som gör att man ska få en uppfattning om hur den såg ut när den var uppmonterad. Den sista adressen kakelugnen fanns i sin helhet var i kvarteret Häckelfjäll. 

Drygt hundra år senare slås man fortfarande av glasyrens färgfulla kraft.

Fotograf Thomas Wester

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad