Litteraturtips
Författare: Linder, Gurli (1865-1947). Stockholms stadsbibliotek

Det dagliga borgerliga livet / Gurli Linder

Gurli Linder, född 1865, beskriver själv sin biografi som ”en enkel Kommer du ihåg-bok för min egen generation, en enkel borgerlig bok om enkelt borgerligt liv i det gamla Stockholm”. Den berättar detaljerat om hennes uppväxt, vardagsliv, lekar, skolor, kläder, mat, möbler, bostäder, nöjen och mycket mera.

Det här kapitlet, Det dagliga borgerliga livet, handlar till stor del om mat. Vi får följa med en stockholmsfru på köprunda på 1870-talet, då hon bland annat handlar fisk i Fiskarhamnen vid Slussen och lök från gummorna på Munkbron. Hon berättar också om hur maten lagades, vilka tider familjen brukade äta och hur en måltid kunde se ut, till vardags eller till fest. 57 sidor.

Som middagen var tidig var det brukligt att äta kväll. Då serverades i regel smörgås och någon varmrätt, ofta gröt. Te var inte alls den allmänna kvällsdryck som den nu är. I stället dracks öl eller mjölk samt i många familjer ölost, en hemsk dryck. Den bestod av en blandning av öl och kokt mjölk och en aning sirap, tror jag, och den skulle drickas sjudande het. Ibland yste den, och då var den om möjligt ännu svårare att få ned.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad