När Lenas föräldrar dör tvingas hon åka till huvudstaden för att försörja sig. Hon flyttar in i en mycket liten vindsvåning i ett hus med utsikt över Kungsträdgården. I huset bor människor från olika samhällsklasser och med vitt skilda bakgrunder. Lena blir extra fäst vid den lille grannpojken Tom. 364 sidor.
Det var fem dryga trappor upp till vindskuporna. Huset var gammalt och hiss existerade inte. I andra våningen hade en praktiserande läkare sin klinik och mottagning. Där luktade alltid apotek och operationsbord, och en blåklädd syster, som såg ren och nystärkt ut, öppnade dörren för de besökande. Våningarna högre upp voro sönderdelade i smålägenheter. Där bodde urmakaren, som var innehavare av den lilla butiken med den jättestora skyltklockan, en polis, som utgjorde Toms hemliga skräck, eftersom han alltid hade något otalt med myndigheterna, och barnrika familjer, vilka av ekonomiska skäl tvingades att pina varandra sönder och samman i två rum och kök.
Huset med vindskuporna / Gurli Hertzman-Ericson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hertzman-Ericson, Gurli (1879-1954)
Utgivningsår
1923
Utgiven av
Norstedt
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad