Omslagsbild Huset vid Flon
Litteraturtips
Författare: Johansson, Kjell (f. 1941). Stockholms stadsbibliotek

Huset vid Flon / Kjell Johansson

Huset vid Flon ligger i Midsommarkransen. Där bor Eva och Einar med sina föräldrar. Ibland händer roliga saker men oftast är livet fattigt och svårt. Pappan är alkoholist och ibland våldsam när han blir full. Berättelsen om de båda barnen är en både gripande och livfull skildring från Stockholms förstäder på 1940- och 50-talen.

På morgonen när jag kom ut hängde en gunga i äppelträdet. Jag blev så glad att jag skrek rakt ut. Det kändes som om allt var möjligt. Kanske var det möjligt att vi skulle bli rika också, som i kärlekssagan om greven och telefonkiosken.
   Men ännu var vi ganska fattiga. Fast mamma var duktig på att göra så att det lilla vi hade såg mer ut än det var. När vi fick stek på söndagen skar hon köttet i skivor som var tunna som löv och bredde ut dem så de täckte hela fatet.

Det här är första delen i en serie av tre böcker. De andra två är Sjön utan namn och Rummet under golvet, som utspelar sig före Huset vid Flon. De tre delarna finns också utgivna i en samlingsvolym: De utsatta.

Huset vid Flon utsågs till 2022 års Stockholm läser-bok.

342 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad