Svandammsparken.
Text
Författare: Johansson, Kjell (f. 1941). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Kjell Johanssons roman Huset vid Flon

Skyltens text:

Och överallt barn, förorten är en av de barnrikaste i Stockholm. Många av dessa ungar står redan i matinéköerna utanför Saba, Svanen och Tellus, andra krakar är tvungna att följa föräldrarna på promenaden; man har nått Svandammsplan där det tidigare låg ett tegelbruk men nu finns en plaskdamm, Oscaria skor och Falks kläder. Vidare mot Bäckvägen och Vallfartsvägen och sedan är man nere i Aspudden, går längs den breda Hägerstensvägen, förortens svar på Paris boulevarder, till pressbyrån vid Kilaberg, där man köper en AT och läser att kalvköttet ökat med 14 procent i pris sedan krigsslutet.

Ur romanen Huset vid Flon (1997).

I början av 1900-talet byggdes Midsommarkransen i det område där det tidigare bara funnits trädgårdsanläggningar och en del slakterier samt grosshandlares sommarvillor. Från Södermalm flyttade folk ut till den nya förstaden för att där ”förena storstadens bekvämlighet med lantlivets behag”. Här bodde på 1950-talet romanens familjen Johansson.

Skylten sitter i Svandammsparken vid Svandammsvägen och invigdes 2002.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad