Text
Författare: Gröndals Tomt- och Byggnadsaktiebolag. Stadsmuseet i Stockholm

Gröndals villastad

I denna broschyr från 1898 vill Gröndals Tomt- och Byggnadsaktiebolag locka köpare till avstyckade villatomter i Gröndal.

I boken Stockholm utanför tullarna kan man läsa följande om Gröndals villastad:
"Det 1898 nybildade Gröndals Tomt- och Byggnadsaktiebolag inköpte Gröndals gård med ägor samma år och marken styckades av till villatomter. Det var tänkt som ett mönstersamhälle med ordnad stadsplan för ’såväl affärsmannen, fabrikanten och hantverkaren som för den skötsamme arbetaren’. Resultatet blev ett annat med en mer spontan utbyggnad längs Gröndalsvägen och upp på Ormberget. Det blev i första hand arbetare och hantverkare som byggde de s.k. hyresvillorna, vilka innehöll flera små lägenheter på ett och två rum och kök, där en lägenhet beboddes av ägaren och resten hyrdes ut för att finansiera bygget. /…/ År 1913 omfattade villastaden ett hundratal villor. Idag finns bara ett mindre antal kvar.”
Källa: Stockholm utanför tullarna : nittiosju stadsdelar i ytterstaden. Stockholm, 2003. Sid 104. Artikelförfattare: Elisabet Wannberg

Broschyren är 4 sidor lång, och illustrerad med fotografier och karta. Se också annonsen från Dagens nyheter den 1:a juni 1901 – där bolaget gör reklam för sina tomter.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad