Slottet i månsken 1843.
Bildkonst
Konstnär: Clary, Justinien (1816–1896). Stadsmuseet i Stockholm

Slottet i månsken

Oljemålning från 1843, som föreställer Stockholms slott. Nedan följer ett utdrag ur artikeln "J. Clary, Slottet i månsken, 1843” av Jan Garnert.

"Konstnären hette Justinien Clary (1816–1896) och han var i Stockholm för att hälsa på sin faster som kommit till Sverige första gången 1811 och permanent bosatt sig här 1823. Som flicka hette fastern Désirée Clary, som gift och med sitt förnamn anpassat till svenska blev hon drottning Desideria, gift med Karl XIV Johan. Det var alltså sin fasters/drottningens hem i Sverige som den unge brorsonen ställde sig att måla från andra sidan Strömmen.

Kanske var det den ur fransk synvinkel extrema vinterstaden med kyla, snö och vid fullmåne släckt gatubelysning som inspirerade konstnären att avbilda Slottet i en målning. I bilden ser vi också en kvinna med sin tända lykta i handen. Denna stockholmska, med lykta fastän mitt i stan, var en tidstypisk företeelse. Bildens övriga ljus kommer från månen och de tända vaxljusen på Slottet. Och det är intressant nog i drottningens våning det lyser på Slottet."

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad