Text
Författare: Stockholms frisinnade valmansförening, specialagitationskommittén. Kungliga biblioteket

Till Stockholms frisinnade, män och kvinnor!

Frisinnade Valmansföreningens speciella agitationskommitté uppmuntrar folk att personligen gå ut och valarbeta för en liberal seger i valet 1911. Vid den här tiden fanns det flera liberala partier och Frisinnade landsföreningen arbetade för att Liberala samlingspartiet (=Folkpartiet liberalerna idag) skulle vinna valet.

Valkommittén uppmanar alla med liberala sympatier att försöka övertala soffliggarna att gå och rösta (liberalt)på valdagen. Allt för att hindra Socialdemokraterna eller Högern (=Moderata samlingspartiet idag) från att erhålla majoritet. De lyckades. I valet fick Liberalerna över 40% av rösterna. Socialdemokraterna erövrade 28,5% och Högern 31,2%.

Valet 1911 var speciellt på en punkt. Det var det första valet med allmän rösträtt för män. Innan hade viss inkomst och förmögenhet spelat avgörande roll för rösträtt. Den allmänna rösträtten gällde dock fortfarande bara i riksdagsval till andra kammaren och ej i kommunalval. I riksdagens första kammare satt fortfarande ledamöter med viss förmögenhet.

Kvinnorörelsen som arbetade för alla kvinnors rösträtt kunde med tillfredställesle se att det liberala partiet och Socialdemokraterna båda hade skrivit in kvinnlig rösträtt i sina partiprogram. Högern ville skynda långsamt i denna fråga.
1 sida

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad