På kortet finns Per Anders Fogelströms adresser mellan 1930 och 1967 (då registret upphörde) antecknade.
I den självbiografiska boken Hem, till sist (Albert Bonniers Förlag, 1993) har Fogelström beskrivit de olika bostäderna. Här följer några utdrag:
Bondegatan 74 A: "Deras lägenhet låg över det breda och öppna portvalvet med dess gallergrind mot gatan. Över valvet och mitt under deras fönster stod välgörarens namn hugget i sten med stora bokstäver: DANELII STIFTELSE." (s. 158)
Västmannagatan 71 B: "Huset som vi bodde i, 71-an, hade en glupande portgång in mot gården - som under krigsåren var fylld av vedtravar. I eller under veden bodde välgödda råttor som skubbade mellan travarna och soptunnorna till ovana besökares förskräckelse. Men lägenheten vi hade, över gården, var bra och utrymmena betydligt bättre än dem vi haft på Bondegatan. Och även om det inte fanns badrum så var ändå toaletten placerad inne i bostaden. Det var inte längre ett stiftelsehus vi bodde i." (s. 219)
Polhemsgatan 11: "Som nygifta bodde vi i en etta på Kungsholmen. Men badrummet där var väl tilltaget och hade stort fönster. Därinne kunde jag sitta och skriva på nätterna när dagarna inte räckte till." (s. 236)
Styrmansgatan 27: "Sommaren 1954 lyckades vi efter en hel del besvär få en lägenhet på två rum och kök. Den hade inretts på en vind vid Styrmansgatan på Östermalm. Om man böjde sig ut genom de stora fönstren kunde man se ner mot Strandvägen och över Skeppsholmen och Strömmen mot Söders berg. Köket var stort och bra och kunde bli ett utmärkt arbetsrum, skiljt från de båda rummen genom en hall. Och så fanns det en präktig garderob i hallen, där skulle jag kunna pula in den alltmer omfattande samlingen av stockholmiana med böcker, bilder och kortregister." (s. 255)
Fjällgatan 30: "Jag har svårt för att be om något, har upplevt vad det kostar, hur förnedrande det kan vara. Men jag var i desperat behov av större utrymmen och av att komma närmare min berättelse. Så jag uppsökte fastighetskontoret och frågade om det fanns någon möjlighet att få flytta in i just detta hus. Min förfrågan mottogs över förväntan välvilligt." (s. 266-267)
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
-
Skapad
1930 - 1967
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stockholms stadsarkiv
SE/SSA/0032/Överståthållarämbetet, Skatteavdelningen/Adressregisterkort
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.