På 1400-talet började man i Stockholm organisera hantverkarna i skrån, ett för skomakarna, ett för murarna och så vidare. När en pojke (eller "pilt", som man sa på den tiden) var mellan 10 och 15 år kunde han bli lärling inom ett hantverk. Hamnade han i bagaryrket tog det bara ett år innan han kunde bli gesäll, medan guldsmederna hade den längsta lärlingutbildningen på hela sex år. När gesällen slutligen gjorde mästarprovet var han helt färdig hantverkare och borgare i staden. Ett intressant och detaljerat kapitel om hur man levde och verkade inom skrån. 5 sidor.
Utdrag ur Ericsson, Niklas, Stockholm : historien om den stolta staden. - 2002. - S. 22-26
Hantverkarna och deras skrån / Niklas Ericsson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Ericsson, Niklas (f. 1974)
Utgivningsår
2002
Utgiven av
B. Wahlströms bokförlag
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-32-32669-6
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad