Artikel om det så kallade potatisupproret i tidningen Socialdemokraten
Text
Författare: Socialdemokraten. Stockholms stadsarkiv

Första rannsakningen om Söderoroligheterna

I artikeln från tidningen Socialdemokraten beskrivs rättegången mot några personer som deltagit i de så kallade potatiskravallerna på Södermalm den 5 maj 1917. Clary Ählström och Lovisa Johnsson var två av personerna som gripits. I den första prövningen i rätten frigavs de.

Enligt tidningsartikeln hade hänsyn bland annat tagits till att kvinnorna hade det svårt ekonomiskt. Clary Ählström skulle, enligt artikeln, ha anklagats för uppvigling mot polisen, vilket hon nekat till. Under förhöret skulle Clary Ählström ha redogjort klart och tydligt för vad som hade hänt. Band annat ska hon ha beskrivit poliserna som brutala.

” ’Släpp mig, skall jag gå hem’, hade hon ropat och i sin förtvivlan hade hon vädjat till de kringstående: Hjälp mig! Hjälp mig!”

Våren 1917 var det ont om mat i Sverige och den 5 maj 1917 utbröt de så kallade potatiskravallerna på Södermalm. Det hade gått rykten om att specerihandlare Fredrik Karlsson på Södermannagatan 33 hade gömt undan potatis för att sälja till stamkunder. Folk trängde sig in på lagret och polisen kom till platsen. Potatisen såldes men folkmassan stannade kvar och det blev oroligheter och sammandrabbningar med polisen. Drygt 2000 personer hade under dagen samlats på platsen och bland andra greps Clary Ählström och Lovisa Jonsson av polisen.

 

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad