En häst med vagn passerar just ett långt och lågt 1700-talshus som ligger vid foten av ett brant berg. Uppe på berget syns ett påkostat tegelhus från slutet av 1800-talet.
Foto
Fotograf: Salin, Kasper (1856-1919). Stadsmuseet i Stockholm

Ett hästfordon kör Söder Mälarstrand österut vid Mariaberget sett rån Torkel Knutssonsgatan. Husen närmast ligger vid slutet av Lilla Skinnarviksgränd. Byggnaden på höjden ligger vid Bastugatan 42

Det långa huset strax ovanför Söder Mälarstrand och det som anas till höger om det, ligger i kvarteret Spännramen. Kvarteret består av två stenhus från 1700-talet. Idag är det bostäder, men visste du att det också är ett industrihistoriskt arv?

Dessa hus är vad som återstår av den Öbergska klädesfabriken, grundad på 1780-talet. 1840 hade den vuxit till en av Stockholms största i sitt slag, med 23 vävstolar och 109 anställda. Anläggningen bestod av ett flertal byggnader, varav många försvann i samband med Söder Mälarstrands utbyggnad.

Det långa huset är den så kallade Öbergska gården, uppförd på 1780-talet. Det är inte känt vad huset användes till under fabrikstiden, däremot att den på 1860-talet byggdes om till bostäder och sedan 1877 ägs av Stockholms stad.

Uppdaterad