Barn trängs i fönstret, mödrar tar farväl. För en del har hemlängtan redan börjat, andra känner ett förväntansfullt pirr.
Det kanske mest kända kollot i Stockholmstrakten är Barnens ö, dit de här barnen är på väg. Barnens ö är i själva verket ett ganska stort område i Väddö socken i Norrtälje kommun. Inom området finns flera olika kollogårdar.
Barnens ö invigdes redan 1912 efter att Barnensdagsföreningen i Stockholm köpt Lingslätö på Väddö. Sedan dess har fler områden köpts in och verksamheten vuxit.
Ursprungstanken med kollogårdarna var att stadsbarn skulle få komma ut på landet, få frisk luft och leva hälsosamt under sommaren. Många av barnen kom då från fattiga förhållanden.
Fram till slutet av 60-talet växte verksamheten hela tiden. Stugor och gårdar byggdes efter ritningar av kända arkitekter. Idag finns över 400 hus på Barnens Ö och inget hus är det andra likt.
1980 övergick Barnens ö till Stiftelsen Barnens dag, som drivs av Stockholms stad. I dag finns det ungefär 20 barnkolonigårdar på Barnens ö och hela koloniområdet omfattar omkring 650 hektar.
Sommarbarn reser till Barnens Ö
Om du vill använda fotografiet som källa eller använda det i något annat sammanhang ska du ange all information om fotograf och år som finns tillgänglig. Du ska också alltid ange var originalfotografiet finns. Om du använder beskrivningen av fotografiet som källa ska du skriva ut url-länken i adressfältet och datumet då du hämtade informationen. Exempel: https://stockholmskallan.stockholm.se/post/4548 Hämtad 2023-06-12.
Fotograf
Lantz, Gunnar
Skapad
12 juni 1950
Utgiven av
-
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
Fotonummer SvD 25014
Vill du beställa en högupplöst version av fotografiet, har du frågor eller vill du bidra med ytterligare information om det? Då ska du kontakta det museum, arkiv eller bibliotek som har fotografiet i sina samlingar. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad