Färgtillverkaren Beckers flyttade från innerstaden till Lövholmen i stadsdelen Liljeholmen 1901-02 och tog över en del äldre byggnader. Sedan har färgindustrin byggts ut successivt under 1900-talet fram till och med 1970-talet. Uppsatsen har följande huvudavsnitt:
- Färgtillverkningens historia
- Beskrivning av byggnaderna
- Kulturhistorisk värdering av området och byggnaderna.
Uppsatsen ger kunskaper om vilka värden och kvaliteter byggnaderna har – värden och kvaliteter som är en viktig del i den fortsatta diskussionen om områdets omvandling. I dag (2008) är gamla industriområden attraktiva för bl. a. bostadsbebyggelse och även för Lövholmenområdet finns planer att bygga bostäder.
Uppsatsen är ett examensarbete vid Nätverket för byggnadsvård i Västmanlands län: KY (Kvalificerade Yrkesutbildning) i Byggnads- och industriminnesvård. Den är 94 sidor lång med mycket bilder (reklambilder, kartor, ritningar, äldre fotografier samt av författarna nytagna fotografier).
Fotografiet är taget ur uppsatsen (sid 50). Jonas Vikström är fotograf.
Läs även om anläggningen i boken Värdefulla industrimiljöer. Se länken intill och välj därefter länken ”Fastighet Läkaren 8-Lövholmen 12”.
Beckers färgtillverkning på Lövholmen i Stockholm : en industrihistorisk undersökning / Leif Bivegård, Jonas Vikström
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Vikström, Jonas, Bivegård, Leif
Skapad
2008
Utgiven av
Nätverket för Byggnadsvård i Västmanlands län
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad