Ett par lappade strumpor med korta skaft.
Föremål
Upphov: Okänd. Stockholms stadsmuseum

Strumpor, ett par

Material: ull, sammet
Mått: längd 240 mm, höjd 150 mm

Ett par strumpor av slätstickad brun och vit ull. Strumporna är stickade i maskin och stoppade med ullgarn på flera ställen. De har även flera mindre förstärkningslappar av sammet fastsydda.

Strumporna skänktes 1992 till Stockholms stadsmuseum av en privatperson. Givaren hade i sin tur fått dem av en kvinna vid namn Elin hos vilken hon arbetat som hembiträde under 1980-talet. Elin var född i Stockholm, bodde i kv. Hamnvakten på Södermalm och arbetade som kontorist. Hon var ogift och fick inga egna barn. Elin blev över 100 år gammal.

Förvärvsmotiveringen löd:
"Strumporna i sig är inte det mest intressanta med detta förvärv. Det är snarare de många och omsorgsfulla lagningarna som gör detta till ett värdefullt tillskott till stadsmuseets samlingar. Att strumporna stoppats vid ett flertal tillfällen berättar något om hur konsumtionsmönstren förändrats under 1900-talet. Idag köper vi ett par strumpor, och när de går sönder så slänger vi dem och införskaffar ett par nya. Ytterst få sitter numera och lagar sina strumpor eller andra klädesplagg. Föremålens livslängd har generellt förkortats i det (post)moderna samhället och dessa strumpor påminner om en tid när man, av ekonomiska eller andra skäl, satte ett värde i att bevara det man redan hade istället för att slänga och köpa nytt. Knapphetens ekonomi."

Tillhör Stockholms stadsmuseums samlingar.
Gåva från privatperson, Stockholm, 1992.

Foto: Maria Magnusson, SSM

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad