Text
Upphov: Okänd. Riksarkivet

Kvinnlig yrkesutbildning

Fredrika Bremerförbundets skola för kvinnlig yrkesutbildning och sömnadsateljé

 

Inom FBF fanns en skola för kvinnlig yrkesutbildning i klädsömnad med syfte att professionalisera och utveckla kvinnors arbete även i hushållet för att höja dess värde och status. Yrkesskolan, som öppnades 1917 på Norrlandsgatan 20 i Stockholm, hade ett samarbete med ateljén Stoff & Stil och gav en tvåårig utbildning i sömnad som skulle ge ett arbete inom beklädnadsyrket. Avgiften var 300 kr per år. Eleverna tillverkade både vardagskläder och aftondräkter, klänningar, kappor men även hattar och väskor. En del av samlingarna fick namn som ”En yrkeskvinnas garderob” eller ”Madame” med utrustning av kläder för en resa till Paris 1961.

 

Syateljén som öppnade 17 oktober 1917 på Lästmakaregatan 17 1 tr. i Stockholm beskrev sin verksamhet så här: Syateljén Stoff & Stil skiljer sig från förut befintliga syateljéer därigenom, att den vill fullfölja en social uppgift samtidigt med sina kunders intressen. Ateljén ville ha samarbetet med yrkesskolan för att låta yrkesutbildningen komma hemmen direkt till goda, som de uttryckte det i sina cirkulär.

 

Eleverna fick bland annat lära sig både hand- och maskinsömnad, måttagning, mönsterkonstruktion, ekonomisk tygberäkning, tillskärning, provning, pressning m.m. Ytterligare ett viktigt syfte med den tvååriga utbildningen i beklädningsbranschen var att kvinnlig ungdom med lust och begåvning för detta arbete kunna nå fram till en socialt god och ekonomiskt tryggad ställning. Man utbildade även arbetsledare och yrkeslärare vid hushållsskolor. Skolan lades ned 1962.

Fotot, som troligen är från 1940-talet, finns i Fredrika Bremerförbundets arkiv i Riksarkivet, serien Skola för kvinnlig yrkesutbildning och ateljén Stoff & Stil, Volym B1:1

 

 

Nina Linder, arkivarie

Riksarkivet

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad