Dekorativ bild med tre skivomslag från 1990 och 2000-talet
Skivomslagen Somewhere in Stockholm, Bäst och Stockholm i mitt hjärta

Inspiration Sthlm 1990-idag

Utmärkande för de två senaste decennierna är att teknikutvecklingen har gått väldigt snabbt. Vilket stöpte om musikbranschen helt och hållet.

Det är nu mer än hundra år sen Kungsholmsligan marscherade Kungsholmen fram ett stenkakekast från bondesamhället. Sverige och världen har genomgått radikala förändringar.

I början av 1900-talet var Sverige ett förhållandevis fattigt land i utkanten av Europa. I dag är vi en del av en globaliserad massmedial värld där kommunikationen sker blixtsnabbt. Människor och information rör sig mellan länder och kontinenter i en takt som tidigare var otänkbar.

Det nya Sverige från 1990-talet och det tidiga 2000-talet avspeglar sig i låtar som Innerstan med Trippel Ett featuring Paragon, Välkommen till förorten med The Latin Kings och Situation Sthlm med Ken.

Utmärkande för de två senaste decennierna är att teknikutvecklingen har gått väldigt snabbt. 1990 fanns inte internet, musikfiler och fildelning. Den nya tekniken stöpte om musikbranschen helt och hållet. Fildelningssajter som Napster och Pirate Bay fick musikindustrin att gå i taket och upphovsrättsproblematiken var ständigt återkommande.

Cd-skivan som tronade i bokhyllan och musik på fasta bärare är idag ett minne blott. Låtar spelas i stället via Spotify eller andra musikdelningssajter.

Den snabba tekniska utvecklingen har också gjort att det har blivit billigare att göra musik. Idag kan vem som helst göra en låt och själv spela in den med bra ljudkvalitet hemma. Därefter är det lätt att distribuera den över hela världen via olika musiksajter på webben.

Lusten att göra musik kommer aldrig att försvinna och vi kommer säkert att få höra många fler låtar om Stockholm i framtiden.

Utvalda låtar från 1990-idag

Uppdaterad