Aurore Bunge och sedlighetsdebatten
Anne Charlotte Leffler sågs som radikal författare när hon släppte novellsamlingen Ur lifvet II 1884, där ”Aurore Bunge” ingår. I det här lektionsförslaget analyserar eleverna hur novellen användes som inslag i samhällsdebatten för kvinnlig frigörelse och varför den rörde upp så starka känslor. Aurore Bunge är överklasstjejen som bryter mot begränsande normer, men återvänder till konventionen när konsekvenserna blir för stora.
Lärarhandledning för:
Till dig som är lärare
Anne Charlotte Leffler skrev dramatik och prosa, hyllades som modern och nyskapande författare när hon debuterade under eget namn med Ur lifvet I 1882, och ingick i den skara författare som kallas åttiotalisterna. Novellen ”Aurore Bunge” ingår i Anne Charlotte Lefflers andra novellsamling Ur lifvet II som gavs ut 1884. Novellen utgör ett inlägg i den då pågående sedlighetsdebatten. Du kan läsa om Anne Charlotte Leffler i artikeln om henne i temat De skriver om Stockholm.
Du kan också läsa om novellens samhällskontext och 1880-talets sedlighetsdebatt i lärarhandledningen som finns som pdf.
Instruktion till uppgiften
Eleverna läser novellen ”Aurore Bunge” av Anne Charlotte Leffler och diskuterar frågorna i par eller smågrupper. Du kan välja att låta dem presentera sina resonemang skriftligt eller som avslutande muntlig genomgång där varje grupp delar någon punkt ur sina samtal.
Det är en fördel om eleverna är bekanta med realismens ideal och typiska drag, och har introducerats till det sena 1800-talets samhälleliga ideal och normer.
Texten är relativt lättläst trots den äldre, nysvenska stavningen.
Till dig som är elev
Läs novellen ”Aurore Bunge” av Anne Charlotte Leffler från 1884. Novellen är skriven med gammal stavning, så ett tips är att läsa högt. Då kan det vara lättare att avgöra vilket ord det är. Diskutera sedan frågorna.
På 1880-talet var litteratur ett verktyg i samhällsdebatten. Författare tog ofta ställning i olika frågor och använde sina texter för att visa på orättvisor i samhället. Anne Charlotte Leffler blev både hyllad och kritiserad när hon gav ut ”Aurore Bunge”. De som hyllade henne menade att hon skrivit ett sanningsdokument. Hennes kritiker tyckte att novellen var omoralisk och visade på dåligt omdöme.
- Vad handlar ”Aurore Bunge” om? Sammanfatta novellen kort.
- Vad är temat i novellen? Vilka orättvisor i samhället vill författaren belysa med sin text? Belägg din analys med citat ur novellen.
- Varför väckte novellen så starka känslor när den kom 1884, tror du?
- 1884 var det tabu att skriva om sex, men vi förstår ändå att det sker i novellen. Hur löser Anne Charlotte Leffler det?
- Under realismen användes skönlitteratur för att göra inlägg i samhällsdebatten. Hur är det idag?
- Vad skulle ”Aurore Bunge” handla om ifall novellen skulle skrivas idag?
- Novellen skrevs före den senaste, stora stavningsreformen 1906. Ge minst fem exempel på språkliga skillnader jämfört med idag.