Dekorativ illustration: Svartvitt fotografi på häst och vagn med två flickor och en man
En hästdragen mjölkvagn med en manlig kusk och två flickor som arbetar som biträden, 1913. Okänd fotograf, Stadsmuseet i Stockholm.

Skapa ny historia med stop motion-animering

Bearbeta en historisk händelse eller omskapa historien med nya slags berättelser. Med stop motion-animering ger du nytt liv till historiska stillbilder och foton på personer från förr.

Lärarhandledning för:

Med stop motion-animering kan eleverna göra animerad film där de skapar berättelser och uttrycker budskap genom bilder.

Du kan förändra och anpassa uppgiften efter elevgruppens behov och förutsättningar. Du som lärare kan själv välja ut bilder genom att söka i Stockholmskällan eller låta eleverna söka själva. Stop motion-teknik kan också användas för att presentera ett ämnesområde eller kombineras med bildanalys.

Kopiera texten och länkarna till ett word-dokument om du vill redigera lektionen. Låt eleverna arbeta i grupper. 

Du behöver

 • Ipad eller annan lärplatta
 • Stativ till din lärplatta
 • Stop motion-app, till exempel Stop Motion Studio eller IStopMotion
 • Fri väggyta eller bordsyta, beroende på hur du vinklar stativet med din lärplatta
 • Häftmassa
 • Jämn belysning som inte kastar för mycket skuggor

Gör så här

Stop motion-animering går ut på att du skapar en illusion av rörelse genom att spela upp en mängd stillbilder i snabb följd. I det här lektionsförslaget gör du animeringen med historiska bilder på byggnader, personer och föremål. Tekniken bygger på att du fotograferar, flyttar lite grann på figurerna och tar ett nytt kort. Ju mindre du flyttar figurerna, desto finare och mjukare blir rörelsen. Räkna med att det krävs ungefär 12 stillbilder per sekund inspelad film för att resultatet ska bli bra.

 1. Välj ut, ladda ned och skriv ut bilder från Stockholmskällan.
 2. Fundera på vad som ska hända i er berättelse. Det kan vara bra att skissa upp ett bildmanus tillsammans för att enkelt visualisera ett händelseförlopp.
  Under rubriken Externa länkar hittar du mallar för att göra bildmanus
 3. Klipp ut ett antal byggnader, personer och de attribut som personerna behöver för er berättelse, till exempel hatt och boll
 4. Bygg upp en miljö genom att arrangera och sätta upp byggnader, personer och attribut med häftmassa på väggen eller bordsytan.
 5. Sätt lärplattan på ett stativ framför animeringsytan och börja fotografera i animations-appen.
  Flytta figurerna lite mellan varje bild för att göra animationen.
  Ju mindre du flyttar figurerna mellan varje bild, desto finare och mjukare kommer rörelsen bli. Det kommer bli många stillbilder!
 6. Animationen blir en tyst rörlig bild- sekvens.
  För att lägga på ljud, röster eller musik kan ni spara er animation och jobba vidare med den i en redigerinsapp, till exempel iMovie eller Pinnacle Studio.

Byggnader och miljöer till animeringen

Personer till animeringen

Föremål och attribut att använda i animeringen

Uppdaterad