Dekorativ illustratiion: Ett foto på en byggnad i tegel, en teckning över en stad med hus och en skärva keramik med två kungakronor på
En teckning över Stockholm och slottet Tre kronor från 1630-talet, okänd konstnär. Stadshusets torn med de tre gyllene kronorna, foto: Gustaf W:son Cronquist 1926. Dekoration från det nedbrunna slottet Tre kronor. Stadsmuseet i Stockholm.

Gör en parafras på Stadshuset

En parafras är en omtolkning av ett konstverk. Utgå från Stockholms stadshus, och gör ditt eget konstverk utifrån symboler i huset.

Lärarhandledning för:

Träna eleverna i att självständigt omtolka ett befintligt konstverk och uttrycka budskap i en egen parafras. Uppgiften kan göras både i grupp och individuellt. Du kan anpassa uppgiften till olika tekniker, exempelvis målning, foto, collageteknik eller lera. Du kan anpassa omfånget på uppgiften beroende på upplägg:

  • Bearbeta historiska bilder digitalt
  • Utgå från en historisk bild och omtolka den i valfri teknik
  • Utgå från ett besök i Stadshuset och skapa ett konstverk som parafraserar huset eller en detalj i det

Du kan kopiera in texten i ett worddokument och sedan skriva ut den på papper, eller arbeta efter informationen direkt här på sidan. Om du väljer att låta eleverna jobba digitalt, är många av bilderna i Stockholmskällan fria att använda. Du hittar användarrättigheterna under rubriken "Rättigheter" som finns på sidan där respektive bild presenteras.

Bakgrund: Stockholms stadshus - fyllt av symbolik

Stockholms stadshus byggdes mellan 1911 och 1923. Det är en byggnad som är rik på symboler. Dels är det en symbol för makten. Här har politikerna i Stockholms kommunfullmäktige sina möten en gång i månaden, och kommunstyrelsen med alla borgarråden har sina kontor här. Det är också många tjänstepersoner som arbetar i stadens förvaltning och administration som jobbar i huset.

Stadshuset är också en symbol för hela Sverige. Det är en av de mest kända byggnaderna i landet. Utländska turister känner ofta igen Stadshuset eftersom Nobelbanketten äger rum här.

Arkitekten som ritade Stockholms stadshus hette Ragnar Östberg. Han ville att Stadshuset skulle vara fullt av symboler, för bland annat Stockholms och Sveriges historia och geografi. Om du går på en guidad visning i Stadshuset kommer guiderna att visa dig många exempel på detta! Här är några:

  • stengolvet i vestibulen där ingången från borgargården ligger, har Sveriges nationalsymbol, de tre kronorna, som motiv.
  • de tre gyllene kronorna finns också på tornet bland annat. Dessutom hade det gamla slottet Tre kronor också ett torn med tre kronor på.
  • pelargångarna i den stora salen Blå hallen ser ut som ett torg och fasaden till ett palats i Italien under renässansen på 1400-talet.
  • stengolvet i Blå hallen har en färg som ska påminna om vattenytan på en sjö eller ett hav.
  • dörrhandtag och lampor i Stadshuset är formade som snäckor eller delfiner för att symbolisera att Stockholm är en stad vid vattnet.
  • tegelstenarna i fasaden är tillverkade i exakt samma storlek som teglet i det gamla nerbrunna slottet Tre kronor.
  • i ingången från tornet finns De hundrades valv. I taket finns 100 valvbågar, en för varje person i kommunfullmäktige.
  • de röda gardinerna i Rådssalen har mönster som föreställer Stockholms stads äldsta symbol, ett sigill med två torn på. I Rådssalen har Stockholms kommunfullmäktige sina möten.
  • Gyllene salen är alla väggar täckta av mosaik, små glasbitar med ett tunt lager guld inuti. Konstnären Einar Forseth gjorde scener och porträtt av historiska personer och händelser med mosaiken. På en vägg sitter Mälardrottningen med Stadshuset i sitt knä. Hon symboliserar hela Stockholm.

Läs mer om Stockholms stadshus historia i temaartikeln Stadshuset Stadshuset.png

Till dig som är elev

Du ska göra en parafras på Stockholms stadshus. En parafras är en omtolkning av ett konstverk. Du gör alltså ett nytt, eget konstverk med inspiration från ett som redan finns när du parafraserar. I din parafras ska det finnas likheter med originalet. Den som tittar på ditt konstverk ska kunna känna igen konstverket du har parafraserat.

Uppgift - Gör en parafras på Stadshuset

Stockholms stadshus är din inspirationskälla i den här uppgiften. Hela huset är som ett konstverk, fullt av olika symboler.

  1. Förbered dig genom att undersöka Stadshuset. Använd bilderna och ritningarna på Stockholmskällan. Kanske kan du besöka huset också.
  2. Välj motiv för din parafras.
    - Vill du använda hela byggnaden eller bara detaljer?
    - Vill du göra en omtolkning av själva huset eller den politiska funktionen i det?
  3. Välj teknik. Du kan till exempel utföra din parafras som
    - måleri
    - collage
    - digitalt fotografi
    - skulptur

Material som du kan använda i uppgiften

Uppdaterad