1904 köpte Stockholms stad Enskede Gård och planlade på dess marker ett småstugeområde tänkt för arbetare. Här skulle man kunna bygga ett eget hus på till exempel 2 rum och kök, källare och trädgård till samma årskostnad som en tvårummare i innerstaden. Dessa små hus var tänkta att passa familjer på upp till fyra barn. Men det hände att man hyrde ut ett rum och trängde ihop sig i resten av huset, för att dryga ut ekonomin. 1908 började de första husen byggas.
Spårvagnarna hit ut gick ofta och enkel resa kostade 10 öre, om man inte valde att resa med de billigare "arbetartågen", de spårvagnar som arbetarna åkte med morgon och kväll och som kostade 5 öre. På den tiden fanns inte möjlighet att byta om och tvätta sig på jobbet, man reste i sina arbetskläder och eftersom arbetena många gånger var smutsiga blev dessa tåg också smutsigare. Illustrerat med en teckning. 5 sidor.
Rydberg, Olle, Från Årsta till Farsta. - 1979. - S. 149-153
Egnahemsfolket : Gamla Enskede / Olle Rydberg
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Rydberg, Olle (1920-2015)
Utgivningsår
1979
Utgiven av
Natur och Kultur
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-27-00944-0
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad