Här funderar artikelförfattaren över den roll som ett museiföremål kan spela i vår tid. Vilka signaler det ger betraktaren. Hon menar att det är viktigt att vi tänker på hur vi påverkas av alla prylar vi har runt omkring oss. Att gå på museum och titta på gamla föremål kan skärpa vår observationsförmåga. Vi tvingas att sätta oss in i en annan tid och vad just detta föremål kan ha haft för betydelse där. Det gör att vi får större tankefrihet och fantasiförmåga.
Exemplet som ges är ett dekorerat lusthustak från år 1743. Här berättas detta föremåls historia:
hur det kom till stadsmuseet, om konstnären, om ägaren, om takets motiv, om platsen där lusthuset stod.
När det inte bara är ett anonymt föremål ser man säkert på lusthustaket med andra ögon, eller? 13 sidor. Illustrerad (vissa i färg).
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 11- 1988 - S. 128-140
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Sigurdsson, Irene (f. 1942)
Skapad
1988
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.