Karlshälls gård på Långholmen byggdes 1838. Ovanligt var att väggarna inte var uppförda i tegel utan av lera och halm. Man känner inte till så många andra "lerhus", ett exempel är Svaneholm i Skåne. Lerhusbyggandet var en ny teknik bland många andra - i början av 1800-talet experimenterade man gärna med nya byggnadssätt.
Karlshäll har en spännande historia. Gården har bytt ägare många gånger. En av de mest kända är Lars Olsson Smith - "Brännvinskungen". Han köpte huset i slutet på 1800-talet. På Reimersholme, alldeles intill, låg hans brännvinsfabrik som tillverkade "Absolut renat". På 1900-talet fungerade huset som vårdhem. Sedan 1989 bedrivs restaurangverksamhet i byggnaden.
12 sidor. Fotografier och ritningar.
Utdrag ur Stadsvandringar / Stockholms stadsmuseum. 10. - 1987. S. 58-69
Karlshäll, en malmgård av lera och halm / Per Nelson
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Nelson, Per
Skapad
1987
Utgiven av
Stockholms stadsmuseum
Objekt-ID
Stadsmuseet i Stockholm
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stadsmuseet i Stockholm
CC-BY
Du får använda materialet fritt om du anger upphov (fotograf, författare, konstnär). Mer om Creative Commons licenser
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad