Småtryck från Stockholms stadsmuseum
Text
Upphov: Okänd. Stadsmuseet i Stockholm

Sann skildring af mördarne Hjerts och Tektors lefnadsäventyr och sista stunder / af K. R...

Gustaf Adolf Eriksson Hjert och Conrad Pettersson Lundqvist Tektor var ett par av 1800-talets mest beryktade och uppmärksammade brottslingar. De förekom ofta i dåtidens tidningsartiklar. Tjuvarna lärde känna varandra på Långholmens fängelse och kom där överens om ett framtida samarbete. Efter frigivningen kom dock ett planerat rån på en posttransport att urarta i mord. Av misstag gav de sig på fel postvagn och skjöt ihjäl civilingeniören Herman Upmark och hans kusk. Hjert och Tektor flydde från platsen och begav sig vidare till Gotland. Under deras vistelse där begick de många stölder och blev mycket omskrivna.

Tillbaka på fastlandet greps dock båda av polisen och dömdes till döden för dubbelmord. Hjert avrättades i Lidamon, Malmköping och Tektor utanför Visby, på Stenkumla backe. Dessa två avrättningar 1876 kom att bli Sveriges två sista offentliga avrättningar, vilka båda blev mycket uppmärksammade och välbesökta.

Denna text behandlar Hjerts och Tektors barndom, deras tid på Långholmen, deras djärva stöder, mordet på ingeniör Upmark och hansk kusk samt avrättningarna. Illustrerad med två teckningar av Hjert och Tektor. 32 sidor.

Uppdaterad