Odengatan
Foto
Fotograf: Larssons Ateljé. Stockholms stadsmuseum

Odengatan österut, hörnet av Norrtullsgatan

Odengatan mot nordost vid korsningen med Norrtullsgatan. Denna då ganska ödsliga plats i utkanten av den snabbt växande staden fick senare namnet Odenplan. Det syns hur de gamla låga trähusen rivs för att ge plats åt höga stenhus.

Det då nybyggda huset till vänster finns fortfarande kvar och därför är det ganska lätt att i dag hitta den plats där fotografen stod 1902. Vi kan också se att med sin stora kamera och stadiga stativ uppmärksammades fotografen av flera av dem som samlats runt den stora affischpelaren.

Det enda synliga transportmedlet är en cykel. Spårvagnar eller bilar finns ännu inte här där endast spår av hästar syns på den ännu inte stensatta platsen framför fotografen. Det är framför allt till fots som man förflyttar sig.

I backen ner mot Sveavägen hämtades grus från Brunkebergsåsens sluttning mot Observatoriekullen. Där byggdes senare Stadsbiblioteket. 50 år efter att bilden togs öppnade tunnelbanan mellan Vällingby och Kungsgatan och Odenplan blev en viktig knutpunkt för stadens kommunikationer.

Platsen fick namnet Odenplan 1925.

Vad tror du att gruset från åsen användes till? Vilken årstid tror du att bilden är tagen? Besök gärna platsen och fundera över de största skillnaderna mellan idag och för hundra år sedan


Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad