På Sturebadet var man klok nog att inskränka bruket av mattor för att lättare kunna hålla rent, och på skolbadet i Nikolai församling hade barnen 15 minuter på sig att bada i en balja, medan nästa barngrupp förberedde sig på "afklädningsplatserna". Avsnittet "Badanstalter" finns i kapitlet "Stockholms hälso- och sjukvård" som i sin tur ingår i boken Stockholm : Sveriges hufvudstad skildrad med anledning af allmänna konst- och industriutställningen 1897. Här beskrivs några olika badinrättningar, deras inredning, tekniska funktioner, badformer och kapacitet (exempelvis hur många badgäster man kunde ta emot per dag) i 1897 års Stockholm.
Beskrivna badinrättningar: Stora badhuset, Sturebadet, Södermalms badinrättning, Klara badinrättning, skolbad i Nikolai och Kungsholms församlingar och Bad- och siminrättningen i Norrström. Foton och ritningar. 8 sidor.
Utdrag ur Stockholm : Sveriges hufvudstad skildrad med anledning af allmänna konst- och industriutställningen 1897. D. 1. - 1897. - S. 499-506
Text
Författare: Linroth, Klas.
Stockholms stadsbibliotek
Badanstalter / Klas Linroth
Om du använder en text som källa ska du alltid ange vem som skrivit texten. Om det är en arkivhandling ska du ange var (i vilket arkiv) originaltexten finns. Om det är en bok eller artikel ska du ange utgivare och år om informationen finns tillgänglig.
Författare
Linroth, Klas
Skapad
1897
Utgiven av
J. Beckmans förlag
Objekt-ID
Stockholms stadsbibliotek
-
Har du frågor om texten ska du kontakta det arkiv, museum eller bibliotek där originaltexten finns. Ange länken till textens sida i Stockholmskällan så är det lättare för dem att hjälpa dig vidare.
Stockholms stadsbibliotek
Materialet omfattas inte av någon känd upphovsrätt.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad