Litteraturtips
Upphov: Okänd. Stockholms stadsbibliotek

Stockholm utanför tullarna : nittiosju stadsdelar i ytterstaden. Bandhagen, Hagsätra, Högdalen, Rågsved, Örby / Fotografer: Göran Fredriksson, Ingrid Johansson ; författare: Olle Nylind, Suzanne Lindhagen

Stockholms stad gav år 2003 ut boken ”Stockholm utanför tullarna : nittiosju stadsdelar i ytterstaden” med ett kapitel om varje stadsdel utanför tullarna. Det här häftet handlar om Vantörs stadsdelsområde söder om Stockholm. Namnet Vantör går så långt tillbaka som till tidigt 1300-tal, som namn på Brännkyrka kyrka och socken. Troligen ändrades namnet till Brännkyrka under början av 1400-talet, efter att kyrkan brunnit. Vantör var länge rena landet med skogar, åkrar, ängar och ett och annat torp, med namn som Bandhagen, Hagsätra och Rågsved. I takt med att staden växte köptes marken upp och bebyggdes, och de gamla torpen fick ge namn åt de nya stadsdelarna.

Här beskrivs varje områdes bakgrund och uppkomst och hur det bebyggts fram till idag. Varje avsnitt är illustrerat med flera färgfotografier. 30 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad