21 maj 1888 samlades sex jern- och metallarbetareföreningar från Malmö, Helsingborg, Stockholm och Gävle på Café International på Svartmangtan 11 i Gamla stan. På denna dag tog de beslut om att bilda ett gemensamt förbund. En vecka senare valdes den första styrelsen för Järn- och metallarbetareförebundet.
Det var däremot ett förbund som ömsom även kallades för Jernarbetare- och Metallarbetareförbundet eller Jernindustriarbetare- och Metallindustriarbetareförbundet. Först 1913 bytte förbundet namn till Svenska Metallindustriarbetareförbundet.
Samlingspunkten Café International låg en trappa upp i huset på Svartmangatan. Serveringen drevs av en skomakare vid namn Anders Olsson och hans hustru. De var båda två vänligt inställda till arbetarrörelsen och de nya strömningarna i samhället. De öppnade dörrarna för arbetarna och de nya organisationerna i en tid då få samlingspunkter fanns att tillgå. Av goda skäl kom lokalen att kallas för det första Folkets hus. Fackliga sammankomster hölls däremot öppet bland de övriga café- och matgästerna och behovet av enskilda fackliga samtal blev alltmer påtagliga.
På Café International inhystes även Socialdemokratiska förbundets arbetarbibliotek.
Källa: Metall 100 år, 1888-1988 / en krönika ; Rolf Jansson ([Stockholm] : [Svenska metallindustriarbetareförb.], 1988)