Den här artikeln handlar säsongsarbetande kvinnor från Dalarna. De reste till Stockholm för att arbeta till exempel på bryggerier och som rodderskor. Dessa dalkullor var kända för att arbeta hårt.
Här får vi veta mer om de kvinnor som arbetade på Norra begravningsplatsen i Solna från 1880-talet till och med 1920-talet. 1930 var kullorna inte längre välkomna. Då var arbetslösheten så stor i Stockholm att det endast var den som var skriven i huvudstaden som fick arbete.
Många dalkullor hade en sängplats i en stor byggnad i norra delen av kyrkogården: Kullkasernen. De boende hade stränga regler att följa:
En hvar skall i bostaden iakttaga ordning, snygghet samt ett sedligt och fridsamt uppförande.
Tobaksrökning, dans, dragspel eller annat oljud äro der icke tillåtna.
---
Arbetare, som har sig anvisadt rum i bostaden, eger icke, utan tillstånd dertill af Trädgårdsmästaren, att nattetid vara från rummet borta.
Artikeln innehåller flera foton och några tabeller. 18 sidor.
Innehåll
Antal, hemvist
Rekrytering
Ålder
Arbetssäsong
Arbetsdag, fritid
Löneförhållanden
Bostäder
Utdrag ur Samfundet S:t Eriks årsbok 1963. – 1963. – S. 125-142
Kyrkogårdskullorna. De kvinnliga säsongsarbetarna på Norra begravningsplatsen i Stockholm / Göran Rosander
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Rosander, Göran (1933-1996)
Utgivningsår
1963
Utgiven av
Samfundet S:t Erik
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad