Omslagsbild kapitel
Litteraturtips
Författare: Rådström, Pär (1925-1963). Stockholms stadsbibliotek

En marsdag 1959 / Pär Rådström

En marsdag 1959 är en kort novell om nioårige Kent Ove Harry Andersson. På sin födelsedag åker han för första gången ensam in till City från lägenheten i Rågsved. Dit går ännu inte tunnelbanan, så han får börja med en busstur till Högdalen:

Han hade kommit ombord på tunnelbanan i Högdalen och fått en fönsterplats. Han sitter och ser stationerna Bandhagen, Stureby, Svedmyra, Sockenplan, Enskede gård, Isstadion, Gullmarsplan. Och nu ser han staden! Där på andra sidan bron är den. Längst bort till vänster ser han stora grå byggnader som hänger på klippan och till höger stora industrier och ett torn som lyser. Men så försvinner han ner i en tunnel. Han sitter där i hörnet, tyst och väntar. Han undrar när det blir Hötorget. Skall han hinna läsa det. Det är bäst han står framme vid dörren.

Kents äventyrliga resa får honom att tänka på skillnaderna mellan innerstaden och förorten där han bor. Berättelsen blir ett tidsdokument från ett Stockholm i förändring.

Utdrag ur Anderson, Levande stad : en bok om Stockholm tillägnad Carl Albert Anderson den 19 juli 1959. – 1959. – S. 99-108

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad