Omslagsbild Mizeria
Litteraturtips
Författare: Farshin, Melody (f. 1988). Stockholms stadsbibliotek

Mizeria / Melody Farshin

Mizeria är den första delen i en serie av ungdomsromaner om tvillingarna Aicha och Ali. Den andra delen är Lowkey och den tredje och sista är 100K. Delarna är fristående och kan läsas var för sig. Alla tre böckerna finns också samlade i en volym: Mizeria deluxe.

Ali och Aicha är tvillingar. De bor i en av Stockholms förorter. I den här romanen får vi följa deras och deras närmastes liv. Det handlar om kärlek och vänskap, relationer till syskon och föräldrar, könsroller och uppfostran. Trots att Ali och Aicha är syskon förväntas de inte uppföra sig på samma sätt. Ali behöver till exempel aldrig hjälpa till hemma bara för att han är kille. Han är hellre ute med bäste vännen Osman. Men en dag slutar allt i ett våldsdåd som förändrar livet för alla.

De olika kapitlen är berättade ur olika personers perspektiv. Så här börjar ett av kapitlen om mamma Mona:

Barnen är i sina rum och hemmet är relativt tyst, det enda ljud som hörs är nyheterna i vardagsrummet, som pappa Hussein tittar på, och polishelikoptern utifrån som har blivit den mest välkända fågeln i området. Mona har sprutat klorin över hela köksbänken och skrubbar för fullt. Klorin, som ofta förknippas med badhus, är den tydligaste doften i familjens hem. Det, blandat med doften av kolgrill från gården under sommaren skapar den optimala hemkänslan. Den vinner över alla doftstickor. Den representerar hem och trygghet.
   Monas tankar går till Ahmeds mamma, Fatima. Det är hon som brukar ta den bösta myntan framför ansiktet på en vid måndagsleveransen. Fatima har armbågat sig förbi Mona flera gånger. Nu har hon förlorat sin son.

134 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad