Det här kapitlet handlar om stadsplanering och bostadsbyggande i Stockholm under 1900-talets fyra första decennier. Med inspiration från internationella trender skapade svenska arkitekter egna formspråk; Swedish Grace (Nordisk klassicism) och New Empiricism (”Folkhemsarkitektur”). De bostadskvarter som växte fram under de här åren uppskattas av många av dagens stockholmare. Författaren avslutar med orden:
Behovet av kvalitet i det offentliga rummet, i våra parker och i den byggda miljön är centralt. Vi behöver hitta tillbaka till det bortglömda arvet där ”Skönhet för alla” stod i centrum. Det är i högsta grad en fråga om jämlikhet. Vad får vi annars? Tristess och slitage åt folket samt skönhet, hållbarhet och sinnlighet åt dem som har råd och tillgång till specialkunskaper?
Kapitlet innehåller flera färgfoton och kartor. 14 sidor.
Utdrag ur Sankt Eriks årsbok 2016. Invandrat och utvandrat : Stockholms stadsmiljö i ett internationellt perspektiv. – 2016. – S. 130-143
En romantisk modernism : från trädgårdsstadstadsepoken till New Empiricism / Monica Andersson
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Andersson, Monica (f. 1948)
Utgivningsår
2016
Utgiven av
Samfundet S:t Erik ; Historiska Media
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 978-91-7545-434-4 ; ISBN 91-7545-434-3
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad