Bakom de bruna dörrarna i vår trappuppgång – sex stycken – satt de och tryckte. Jag minns inte ett enda ansikte, inte en enda mamma, för det var de ju, mammor till minst tre barn vardera och det kryllade av barnaliv där i trapphuset, på gatan där inga bilar fanns, bakom huset, överallt var vi – men mammorna såg vi aldrig. Kanske hörde man deras röster någon gång när de ropade in barnen till mat eller sängdags, norrländska tonfall, eller såg deras breda bakar i slitna bomullsklänningar där de stod nerböjda över tvättmaskiner eller centrifuger i den allmänna tvättstugan som låg i huset med de stora fönstren och det blåa taket.
Sån var inte vår mamma.
Yvonne Hirdman, professor i historia, föds 1943, mitt under kriget. Det här är hennes berättelse om sitt liv; barndomsåren i Hökarängen på Cigarrvägen 9, ungdomens revolter, vägen in i den akademiska världen, där hon var en av de första att bedriva genusforskning. Men det är också en historia om två generationer kvinnor i ett land i stark förändring. Och en intressant skildring av ett Stockholms som inte riktigt längre finns. 367 sidor.
Medan jag var ung : ego-historia från 1900-talet / Yvonne Hirdman
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hirdman, Yvonne (f. 1943)
Utgivningsår
2015
Utgiven av
Ordfront
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
ISBN 91-7037-816-9 ; ISBN 978-91-7037-816-4
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad