Omslagsbild X
Litteraturtips
Författare: Ajvide Lindqvist, John (f. 1968). Stockholms stadsbibliotek

X : den sista platsen / John Ajvide Lindqvist

Den tidigare så berömde kriminaljournalisten Tommy T är inte så inne längre; uppdragen, inbjudningarna och inte minst pengarna har slutat komma. Men så får han tips om en självmordsvåg bland brottslingar i Stockholms undre värld. Kan det vara hans chans till det stora scoopet? Han jagar i spåren efter den mystiske X och får kämpa både mot brottslighet och övernaturliga krafter. Och med sig själv.

Ändå hankade han sig fram. 2009 flyttade han med Hagge från trerummaren på Birger Jarlsgatan till en tvåa i Traneberg. Lägenhetsbytet frigjorde dryga tre miljoner och han behövde inte jaga knäck lika intensivt. Han hade fortfarande sina kontakter och ännu fanns det läsare som uppskattade hans raljanta stil, men Tommy taggade ner.

   Efter att ha hamnat utanför hetluften hade han lyckats lägga av med kokset och han tog långa promenader med Hagge i förortens grönområden. I gengäld tittade han rätt mycket på teve och åt mikromat, drack en hel del öl. Han var inte direkt fet men magen vilade mot låren när han satt på toaletten.


Den här boken är en hårdkokt historia med många våldsamma inslag. Den utspelar sig i Stockholm och den fiktiva förorten Gårdsstugan. 440 sidor. 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad