Omslagsbild Rörelsen
Litteraturtips
Författare: Ajvide Lindqvist, John (f. 1968). Stockholms stadsbibliotek

Rörelsen : den andra platsen / John Ajvide Lindqvist

   Min vanligaste rutt förde mig åt andra hållet, längs Tunnelgatans trånga passage mellan fönsterlösa fasader. Det var alltid fuktigt där och vatten strilade mellan fogarna i gatubeläggningen. Efter ett femtiotal steg nådde jag fram till Dekorimas varmt upplysta skyltfönster.
   Det skulle dröja ett halvår innan foton från denna plats kablades ut över världen och jag själv blev en eftersökt person, men redan innan dess tyckte jag att det var något speciellt med platsen där en bronsplakett numera minner om mordet på Sveriges statsminister Olof Palme.

Året är 1985. John har precis flyttat från Blackeberg till en sunkig lägenhet i ett gårdshus på Luntmakargatan 14. Han tänker försörja sig som trollkarl, men helst vill han skriva. Det dröjer inte länge innan han märker att det händer mystiska saker i kvarteren där han bor, runt Brunkebergstunneln. Den gamla tvättstugan på gården verkar vara ingången till Den andra platsen; en annan värld som är både skrämmande och lockande.

Historien innehåller många övernaturliga inslag. Det är en mörk och skräckfylld skildring som kulminerar med mordet på Olof Palme. Det är samtidigt en träffande miljöbeskrivning av ett Stockholm då det fortfarande fanns omoderna och slitna miljöer mitt i City. 273 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad