Kapitel/artikel
Litteraturtips
Författare: Asklund, Erik (1908-1980). Stockholms stadsbibliotek

I gamla och nya Maria / Erik Asklund

Författaren Erik Asklund föddes 1908 och berättar här om sina år i Maria folkskola, i de nyare skollokalerna på Ringvägen och de äldre på Timmermansgatan. Han tog aldrig studenten och beskriver bland annat hur han ser på sina egna skolkunskaper jämfört med hur ”vitmössade kolleger” ser på sina.

Till en början trodde inte Erik och hans tvillingbror att det där med att vara i skolan var något särskilt viktigt. Redan andra eller tredje dagen lät de bli att gå dit. ”Vi skolkade helt enkelt, rent ofrivilligt, måste jag säga, ty vi hade just de åren börjat upptäcka stadsdelen Söders möjligheter till utflykter och äventyr av olika slag.” Ett av äventyren var att se kor och tjurar komma med båt till Söder Mälarstrand, varifrån de skulle tas till slakthuset.

Här nämns också skillnader mellan pojkar i klassen, framför allt mellan den judiska pojken Ruben och de övriga. Erik Asklund uppmuntrar ”nutidens pedagoger” att förebygga ”den råhet och sadism, som fullt vuxna medborgare fortfarande visar mot judarna”. Texten publicerade två år efter andra världskrigets slut. 12 sidor.

Utdrag ur Asklund, Erik, Ensamma lyktor. - 1947. - S. 143-154

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad