Vilgot Sjömans skylt i Vitabergsparken.
Text
Författare: Sjöman, Vilgot (1924-2006). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Vilgot Sjömans roman Linus och Blenda

Skyltens text:

Teatern är byggd i en sluttning, nedanför en bergknalle. Ändå vilar den på stolpar, tjocka stolpar, ett helt nät av mörka, leriga, jordiga stolpar som murknar nere vid marken. Linus vet. Han har varit därinne själv. Han kröp in där en dag i maj, när allt annat ännu var förspikat på teatern, vinterstelt. Han fick huka mellan stolparna. Längst in måste han krypa på knäna, han skrapade huvudet i tvärbalkarna. Det var jordigt, sandigt, kusligt därinne: han tyckte brädgolvet ville kväva honom, det låg som ett jättelock på hans nacke. Nu marscherar de av och an ovanpå brädgolvet och spelar teater. Bräderna gungar till när de dansar/.../
   Om brädväggarna inte fanns skulle man se ända ut i Hammarbyleden: lyftkranarna, fartygen, Barnängens fabriker, Sicklaskogen.

Ur romanen Linus och Blenda (1979) av Vilgot Sjöman.

Vilgot Sjöman var skönlitterär författare, dramatiker och en internationellt känd filmskapare. 1979 utkom första delen av fyra i en romansvit med självbiografiska drag. Linus och Blenda berättar om pojken Linus uppväxt i 1930-talets Stockholm. Boken filmatiserades samma år.

Skylten står nära friluftsteatern i Vitabergsparken och invigdes 2008.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad