Omslagsbild Kvarteret Venus
Litteraturtips
Författare: Asklund, Erik (1908-1980). Stockholms stadsbibliotek

Kvarteret Venus / Erik Asklund

Med en nick svängde Storfursten ned mot Vasagatan, varifrån musiken hördes, ökade farten och hann se de sista leden av ett långt demonstrationståg, som drog Vasagatan fram mot Norra Bantorget. De röda fanorna slokade i regnet, en orkester med blänkande instrument spelade Internationalen. Stora plakat och deviser, målade på tyg med stora bokstäver, bars med jämna mellanrum i det långa tåget. Manne hann se en skymt av den sista devisen: FRIHET ÅT SACCO OCH VANZETTI!

Manne letar desperat efter ett arbete. Han får ett tillfälligt uppdrag som levande reklamskylt. När han går där i sina trasiga skor stöter han ihop med demonstrationståget och han känner en stor vrede över orättvisorna i samhället. De politiska diskussionerna fortsätter på den socialistiska organisationen Clartés möten. Samtidigt handlar livet till stor del om att vårda den åldriga modern och hantera kärleken. Och så börjar han skriva.

Kvarteret Venus
utspelar sig i slutet på 1920-talet och är den femte och sista delen i Erik Asklunds självbiografiska romansvit om pojken Manne. De föregående delarna är Manne, Röd skjorta, Mormon boy och Yngling i spegel. Alla fem delarna finns även samlade i Boken om Manne. 268 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad