Omslagsbild Mormon boy
Litteraturtips
Författare: Asklund, Erik (1908-1980). Stockholms stadsbibliotek

Mormon boy / Erik Asklund

Manne blev ensam vid babords reling medan de andra gick över till andra sidan. Han såg skutorna vi Söder Mälarstrand, Skinnarviksbergens grå knallar där gräset lyste grönt i skrevorna. Nedanför uppfartsvägen låg sandpråmarna alldeles orörliga medan kranskoporna svängde över dem. De väldiga sandhögarna, raden av kantsten, tegelkuberna och högarna med travad, nyhuggen gatsten verkade små och avlägsna som barns leksaker, tyckte han. Kåkarna på Mariaberget var till hälften dolda bakom gröna träd och över planken blommade syrenerna som små buketter. Det ensamma höga huset vid Bastugatan liknade en riddarborg med sina torn och spiror. Den långa brandgaveln flammade röd som eld i eftermiddagens solsken.

Manne är en ung man. Han lämnar huvudstaden och tryggheten på Söder för att åka och jobba på sågverket. Där arbetar redan hans far, som han inte träffat på många år och knappt minns. Det blir en omtumlande upplevelse att möta den gamle mannen, som är mormon.

Mormon boy
är den tredje delen i Erik Asklunds självbiografiska romansvit om pojken Manne. Den utspelar sig endast delvis i Stockholm. De första delarna är Manne och Röd skjorta. Efter Mormon boy följer Yngling i spegel och Kvarteret Venus. Alla fem delarna finns även samlade i Boken om Manne. 173 sidor.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad