Wierth inför domstol efter krogbråk år 1880.
Text
Upphov: Okänd. Stockholms stadsarkiv

Utslängd från krogen - döms mot sitt nekande

Den 18 december 1880 hölls rannsakning av John Wierth i Stockholms rådhusrätt. Wierth hade hamnat i bråk med polisen inne på källaren Remmaren och stod åtalad för förargelseväckande beteende och misshandel.

Torsdagen den 18 november 1880 hamnade John Wierth i bråk med polisen på källaren Remmaren, en krog på Österlånggatan 34, precis nedanför Benickebacken i Gamla stan.

Wierth skulle ha uppträtt störande varför polisen kallats in för att avhysa honom. Polisöverkonstapel Gustaf Borg som varit på plats, uppgav i rätten att Wierth hade gjort motstånd och i krogens förstuga slog han omkull Borg, som föll och skadade sitt vänstra knä. Enligt vad Wierth berättade hade han utan skälig anledning blivit utmotad från källaren, och det var därför han satt sig till motvärn.

I dokumentet som här är bifogat finns själva rannsakningen och domen från Stockholms Rådhusrätts sjätte avdelning. Vi får också veta något om John Wierth. 

Han uppgav sig ursprungligen ha hetat Jean Baptiste Barney, att han var född år 1850 på franska Isle de Bourbon (idag Réunion), att hans föräldrar ”af hvilka fadren varit neger och modren mulatt, haft tjenst hos å nämnda ö då bosatte svenske sjökaptenen Wierth, hvilken upptagit den tilltalade till fosterson, att då kaptenen Wierth år 1860 återvänt till Sverige och bosatt sig i Landskrona, den tilltalade åtföljt honom dit.” Att han som sextonåring kommit till Stockholm för att arbeta som betjänt, och att han haft flera olika jobb under åren i huvudstaden.

Under själva rättegången kom flera vittnen att styrka polisens utsago i krogmålet, och när domen föll i Rådhusrätten den 8 januari 1881 dömdes Wierth mot sitt nekande till en månads fängelse. Ett straff han avtjänade på Kronohäktet Långholmen.

 

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad