Ellen Hagen, född 1873, var en politiker och kvinnorättskämpe. Hon berättar här om sin skoltid. Hon började i den Löwnhielmska skolan vid Nybrogatan, men flyttade sedan till den Åhlinska skolan. Den låg då på Fredsgatan 19, där Regeringskansliets byggnad Rosenbad finns idag.
Hon minns att det var höga krav även på de yngre eleverna. När hon var nio år fick hon göra inträdesprov för att få börja i Åhlinska. Hela sommarlovet fick hon sitta och plugga fransk grammatik eftersom alla elever förväntades kunna språket.
Även disciplinen i klassrummen var hård. Varje dag slutade på samma sätt:
När klockan ringde ut sista timmen för dagen, fick man inte visa någon brådska att komma iväg. Färdigklädda skulle eleverna samlas i klassrummet, med väskor i hand och handskarna på. Och lärarinnan såg till att handskknapparna voro ordentligt knäppta. Så tågades i parad, två och två, lärarinnan i spetsen, Fredsgatan upp till hörnet av Drottninggatan. Där fick en och en av alla de tjugufyra stiga fram, niga, ta i hand och säga farväl. Det var ordentligt det.
11 sidor.
Utdrag ur När jag gick i skolan : skol- och ungdomsminnen från 1800-talets senare hälft / berättade av 34 svenska män och kvinnor. – 1934. – S. 223-233
Ljudlösa steg i "Åhlinska" / Ellen Hagen
Ange titel, författare, utgivningsår och bokförlag om du vill göra en källhänvisning till boken. Om du vill använda Stockholmskällans beskrivning av ett litteraturtips som källa ska du skriva ut länken i webbläsarens adressfält och datumet du var inne på sidan. Exempel: Hämtad från Stockholmskällan. https://stockholmskallan.stockholm.se/post/31292 Hämtad 2023-06-12
Författare
Hagen, Ellen (1873-1967)
Utgivningsår
1934
Utgiven av
Lindblad
ISBN-nummer
Stockholms stadsbibliotek
-
Via länkarna på sidan ser du på vilka bibliotek och skolbibliotek boken finns att låna. Har du frågor eller synpunkter angående litteraturtipset ska du kontakta Stockholms stadsbibliotek.
Stockholms stadsbibliotek
Du som vill använda text, omslagsbild eller annan information från de verk Stockholmskällan tipsar om behöver kontakta respektive förlag. Undantag: Publicerad text blir upphovsrättsligt fri 70 år efter författarens död.
Mer i Stockholmskällan
Relaterade poster och teman
Uppdaterad