Omslagsbild kapitel
Litteraturtips

Ljudlösa steg i "Åhlinska" / Ellen Hagen

Ellen Hagen, född 1873, var en politiker och kvinnorättskämpe. Hon berättar här om sin skoltid. Hon började i den Löwnhielmska skolan vid Nybrogatan, men flyttade sedan till den Åhlinska skolan. Den låg då på Fredsgatan 19, där Regeringskansliets byggnad Rosenbad finns idag.

Hon minns att det var höga krav även på de yngre eleverna. När hon var nio år fick hon göra inträdesprov för att få börja i Åhlinska. Hela sommarlovet fick hon sitta och plugga fransk grammatik eftersom alla elever förväntades kunna språket.

Även disciplinen i klassrummen var hård. Varje dag slutade på samma sätt:

När klockan ringde ut sista timmen för dagen, fick man inte visa någon brådska att komma iväg. Färdigklädda skulle eleverna samlas i klassrummet, med väskor i hand och handskarna på. Och lärarinnan såg till att handskknapparna voro ordentligt knäppta. Så tågades i parad, två och två, lärarinnan i spetsen, Fredsgatan upp till hörnet av Drottninggatan. Där fick en och en av alla de tjugufyra stiga fram, niga, ta i hand och säga farväl. Det var ordentligt det.

11 sidor.

Utdrag ur När jag gick i skolan : skol- och ungdomsminnen från 1800-talets senare hälft / berättade av 34 svenska män och kvinnor. – 1934. – S. 223-233

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Bondeska huset, Strömgatan 22

Bondeska huset, Strömgatan 22

Nordstjernans nya hus, i hörnet af Drottning- och Fredsgatorna

Nordstjernans nya hus, i hörnet af Drottning- och Fredsgatorna

Nytt i Stockholmskällan
Tema

Nytt i Stockholmskällan

Stockholmskällans databas fylls hela tiden på med historiskt källmaterial från våra museer, arkiv och bibliotek. Här hittar du senast publicerade.