En bok för dig som vill läsa om spårvagnshistoria – men också för dig som vill veta mer om vardagen i trafiken på Stockholms gator under 1940-, 1950- och 1960-tal.
De ljusblå spårvagnarna var en vanlig syn fram till 1967, då spårvagnstrafiken försvann från Stockholms innerstad samtidigt som högertrafiken kom. Vissa stockholmare har behållit ett starkt spårvagnsintresse sedan dess och en grupp män, som särskilt intresserat sig för spårvagnstyperna som kallades ”Mustang”, har tillsammans skrivit boken Stockholmsmustangen.
Boken inleds med historik och fakta om de olika Mustang-typerna, som fanns i Stockholm 1946-1967, och personliga minnen från personer som arbetat och åkt med spårvagnarna. Därefter får vi följa de olika linjerna genom innerstadens stadsdelar med hjälp av fotografier, svartvita och i färg. Till varje bild finns en text som handlar om spårvagnen på bilden och dess linje, ibland om bebyggelsen runtomkring, reklam på vagnen, förare och passagerare, hur gatan förändrats sedan bilden togs – helt enkelt en stor mängd information och kuriosa om livet kring Mustangerna. 240 sidor.
Innehåll:
Förord – En bok om Mustanger
A25 Mustanger
Leveranserna fortsätter med A26 och A27
Mustangens utformning
Mustanger i trafik
Sten-Axel och AGR
Åka Mustang
Siffrornas magi
Ettan
Södermalm
Tvåan
Kungsholmen
Trean
Vasastan
Fyran
Femman
Sexan
Reparation av kollision
Vagnhallar
Sjuan
Östermalm
Åttan
Slussen och Gamla stan
Tian
Andra linjer, andra platser
Hänt på stan
På släp
Den sista resan
Epilog
Tabeller
Bildtextförfattare och fotografer