Strindbergs dotter Karin, 6 år, sitter vid pappas skrivbord och tittar i en bok
Foto
Fotograf: Strindberg, August (1849-1912). Strindbergsmuseet

Karin Strindberg, dotter till August Strindberg och Siri von Essen

Karin föddes den 26 februari 1880 i Stockholm.

1883 reste Strindberg med sin familj utomlands. Ett kappsäcksliv på sju år tog vid och familjen bodde i bland annat Frankrike, Schweiz och Danmark.

Efter återkomsten till Sverige började Karin i Södermalms högre läroanstalt för flickor. Tidigare hade hon och syskonen undervisats av Siri i hemmet.

Efter föräldrarnas skilsmässa flyttade Karin, modern och syskonen till Helsingfors.

Hon deltog i teateruppsättningar för barn som Siri von Essen regisserade.

Hon tog också intryck av katolicismen.

1897 började hon på Fortbildningsläroverket i syfte att bli lärare. Hon fick sedan tjänst som kontorist och studerade bland annat rysk litteratur.

1911 trolovade hon sig med universitetslektorn Wladimir Smirnoff. Bröllopsmiddagen hölls i Strindbergs hem sommaren 1911.

Efter ryska revolutionen bodde paret i Petrograd och Moskva.

1918 flyttade de till Sverige där Wladimir arbetade som konsul vid Sovjetiska ambassaden. Han var aktiv socialist, de umgicks med politiker och smugglade in kommunistisk propaganda.

1914 föddes dottern Karin (-1993).

Karin debuterade som romanförfattare 1915 med Vårbrytning. Hon skrev också dramatik, bland annat om homosexuell kärlek och aktiv dödshjälp. Mest känd är hon för biografierna om föräldrarnas äktenskap: Strindbergs första hustru (1925) och Så var det i verkligheten (1956). Karin ville rentvå Siri från de beskyllningar Strindberg riktat mot henne i En dåres försvarstal.

Karin avled 1973.

När bilden tas är Karin sex år gammal. Hon sitter vid pappas skrivbord och tittar i ett herbarium, eller "blomboken". Fotot är taget av Strindberg 1886 i Gersau, Schweiz.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad