Middagsmatsedel från Operakällaren, 1881
Text
Upphov: Okänd. Kungliga biblioteket

Middagsmatsedel från Operakällaren

Det här är en middagsmatsedel från Operakällaren från den 1 oktober 1881. På den tiden kallade man vanligtvis det mål man intog mitt på dagen för middag, det vill säga det vi idag kallar för lunch. Till middag kunde man den dagen beställa bland annat grytstek med potatis, höns med champinjoner och kokt kalv med dillsås.

Operakällaren öppnade 1787 i det operahus som tidigare låg där det nuvarande operahuset ligger idag, det så kallade Gustavianska operahuset. Detta lät Gustav III bygga och det var även där han blev skjuten 1792. Till en början var Operakällaren en enkel källarrestaurang. Som en sådan hade den sin storhetstid under 1830- och 1840-talen, då som stamkrog för exempelvis skådespelare och konstnärer.

Under 1860- och 1870-talen förvandlades Operakällaren till en finare restaurang av internationell typ. Då började man även med nymodigheter som att servera kaffe. Gustavianska operahuset revs i slutet av 1800-talet och i det nuvarande öppnades 1895 den Operakällaren som finns idag.

Om du undrar vad Operakällaren serverade på andra tider samma dag finns länkar till två andra matsedlar här nedanför.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad