Helga Henschens litterära skylt på Djurgårdsslätten.
Text
Författare: Henschen, Helga (1917-2002). Stockholms stadsbibliotek

Litterär skylt: Citat ur Helga Henschens självbiografi Vägen till Rebella

Skyltens text:

Vårt hus var inte ett vanligt hus. Vårt hus var heligt på något sätt. Jag vet det för jag såg det när jag kom traskande i allén bortifrån Djurgårdsslätten med fickorna fulla av kastanjer som jag plockade vid vägkanten. Var gång jag lyfte på huvudet såg jag att huset tittade på mig med allvarsamma ögon. Ett öga var stumt. ”Det är ett blindfönster”, sa pappa. Vad det betydde grubblade jag över. Vårt hus var mycket gammalt. Flera hundra år. Jenny Lind hade sjungit därinne/.../.

När sjuans spårvagn skramlade förbi om kvällen, då skakade hela huset och fick ont i hjärtat. Och ett ljussken drog genom rummen närmast stora vägen. Efter ljusskenet följde hastiga skuggor som hästar i galopp.

Ur Vägen till Rebella (1981) av Helga Henschen.

Citatet ur självbiografin Vägen till Rebella beskriver författaren och konstnären Helga Henschens barndomshem Rosenvik på Djurgården. Boken inleds med uppväxten i detta hus från 1760-talet, som hennes mor Signe Henschen fick i gåva 1919 av sin far Ernest Thiel. Det står i hörnet vid Af Pontins väg 2 och Djurgårdsslätten 108 och är äldst i Rosenviksområdet.

Rebella är Helga Henschens alter ego, den lilla tecknade figur som uttrycker hennes åsikter.

Skylten står vid Djurgårdsslätten 108 och invigdes 2006.

---

Litterära skyltar sitter runtom i Stockholm, med citat som beskriver platsen där skylten är placerad. Kulturförvaltningen ansvarar för skyltarna, stockholmarna kommer med förslagen.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad