Omslagsbild 1794
Litteraturtips
Författare: Natt och Dag, Niklas (f. 1979). Stockholms stadsbibliotek

1794 / Niklas Natt och Dag

1794 är en historia om ofattbar ondska och grymhet. Den unge arvtagaren Erik Tre Rosor blir kär i bondedottern Linnea och skickas till den svenska kolonin S:t Barthélemy i Västindien. Där blir han mot sin vilja indragen i den vidriga slavhandeln. Han kommer i kontakt med den hemlighetsfulle Ceton; ett möte som ska resultera i en rad otäcka och makabra händelser.

När Tre Rosor återvänder till Sverige och huvudstaden, anklagas han för ett bestialiskt mord och blir inspärrad på Danvikens hospital. Emil Winge söker upp sin bortgångne bror Cecils vän, palten Mickel Cardell, och de båda åtar sig uppdraget att utreda mordet.

1794 är en fristående fortsättning på romanen 1793, där Winge och Cardell träffades för första gången och löste gåtan kring en stympad kropp i Fatburen. Flera av karaktärerna från 1793 återkommer i 1794, liksom den fantastiska miljöskildringen. Det är lätt att leva sig in i det sena 1700-talets Stockholm och det hårda liv många av stadens invånare tvingas genomlida. Boken är definitivt inget för den som är känslig.

Cardell och Winges äventyr fortsätter i 1795. 503 sidor.

Mer i Stockholmskällan

Relaterade poster och teman

Uppdaterad